1 lutego 2016

Apple pie

 Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Kruche ciasto z dużą ilością jabłek i charakterystyczną kratką na wierzchu. Nie próbowałam oryginalnej wersji, ale spróbowałam odtworzyć przepis i zrobić polską wersję amerykańskiego ciasta.



Składniki:
Kruche ciasto 
ü  2-2,5 szklanki mąki pszennej
ü  2 całe jajka
ü  1 opakowanie cukru wanilinowego
ü  4 łyżki cukru pudru
ü  200g masła
Nadzienie:
ü  6-7 jabłek
ü  cynamon

Wykonanie:





Na stolnice wysypać wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, cukier wanilinowy, cukier puder. Dodać jajka i  zimne masło. Za pomocą noża połączyć wszystkie składniki. Najlepiej jak najmniej używać rąk, by nie ocieplić ciasta.  Szybko ugnieść ciasto, a następnie owinąć w folie i włożyć do lodówki na godzinę.  


Po godzinie wyjąć ciasto. Rozgrzać piekarnik na 180 st C funkcja góra- dół. 
Na stolnicy posypać odrobiną mąki by ciasto nie przywierało. Ciasto cienko rozwałkować i przełożyć do formy. Nakłóć ciasto i włożyć do piekarnika na 20 minut.  


W międzyczasie robimy farsz. Obieramy jabłka ze skórki i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy łyżkę miodu. Wrzucamy pokrojone jabłka, dodajemy cynamon, wedle uznania i smażymy do miękkości. 


Po wyjęciu spodu z piekarnika nakładamy do środka usmażone jabłka i zabieramy się za wierzch.


Ciasto które zostało ze spodu rozwałkowujemy cienko i kroimy w cienkie plastry.


 Układamy naprzemiennie tworząc kratkę. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut, ale tym razem funkcja góra i kładziemy na najwyższą półkę, by wierzch się zarumienił.

 

 Po upieczeniu ciasta, czekamy aż wystygnie i posypujemy odrobiną cukru pudru. 



Smacznego! 
Ula