
Składniki:
ü
0,5 kg mięsa wołowego
ü
4 bułki do burgera
ü
sałata lodowa
ü
oliwki
ü
ogórki kiszone lub konserwowe
ü cebula
ü pomidor
ü ser żółty
ü sos barbecue
ü musztarda
ü sól i pieprz
ü oliwa
Potrzebne akcesoria kuchenne:
ü
patelnia grillowa
ü
piekarnik
ü
długie wykałaczki
Wykonanie:
Włączamy piekarnik na 180 st,
funkcja góra-dół. Następnie zabieramy się za mięso. Mięso wołowe najlepiej
świeżo zmielone. Rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy
łyżeczkę musztardy do smaku.
Formujemy płaskie kotlety
wielkości bułki do burgera i układamy na rozgrzanej patelni grillowej wysmarowanej
oliwą.
Smażymy po dwóch stronach.
W międzyczasie, gdy smaży się
mięso, kroimy wszystkie warzywa w
plastry: cebulę, oliwki, pomidora i ogórka. Myjemy sałatę. Bułkę przekrajamy na pół.

Wkładamy
na chwile do piekarnika, aby zrobiły się ciepłe.
Po wyjęciu smarujemy
dolną warstwę bułki sosem barbecue*. Polecam cienką warstwę, gdyż na koniec będziemy polewać obficie. Następnie układamy
sałatę, pomidora i cebulę.
Na warzywa układamy usmażone mięso, na to ser żółty,
który rozpuści się pod wpływem ciepła kotleta. Na ser kładziemy oliwki i ogórki
i polewamy obficie sosem barbecue, a następnie przykrywamy górną warstwą bułki.
By bułka się nie zniszczyła przekłuwamy na środku wykałaczką.

Ewentualnie można jeszcze włożyć
na chwile do piekarnika by ser się szybciej rozpuścił, lecz z doświadczenia
wiem że takie burgery po zrobieniu szybko znikają J
*Dolną warstwę można również posmarować cienką warstwą majonezu.
Smacznego!
Ula